Nowa Reforma otwarta jest od czwartku do niedzieli w godzinach:

Poniedziałek . . . . . Zamknięte
Wtorek . . . . . . . 12:00-22:00
Środa  . . . . . . . .12:00-22:00

Czwartek . . . . 12:00 - 22:00
Piątek . . . . . .  12:00 - 22:00
Sobota . . . . . . 12:00 - 22:00
Niedziela . . . . .12:00 - 18:00

Nowa Reforma - restauracja w samym sercu historycznego Krakowa.

Nowa Reforma to restauracja mieszcząca się w piwnicach XIV-wiecznej kamienicy przy ulicy św. Anny 3, w samym sercu historycznego centrum Krakowa. Nazwa lokalu nawiązuje do dawnego dziennika wydawanego pod tą samą nazwą, który ukazywał się w latach 1893-1928 w suterenie tejże kamienicy.

Maczanka po krakowsku z ogórkiem kiszonym, konfiturą z cebuli i piklowaną gruszką

Podawane przez nas dania opierają się na "zreformowanej" kuchni staropolskiej. 


Potrawy komponujemy z myślą o wszystkich - przeważają dania mięsne, ale zawsze mamy też pozycje wegetariańskie i wegańskie. Menu tworzymy sezonowo, wykorzystując świeże lokalne produkty. 

Proponujemy Państwu specjalną selekcję trunków. Znajdzie się w nich wybór win morawskich, słoweńskich, mołdawskich. Nalewki autorskie. Zimą ogrzeją was grzane wina, piwa i miody. A latem proponujemy orzeźwiające bąbelki w postaci  szprycerów. 

Zwieńczeniem naszej karty są desery, klasyczne, wykwintne i zawsze świeże. Wyprodukowane od podstaw w naszej cukierni.


Przystawki

Carpaccio z podwędzanej gęsi z konfiturą z figi i serem Marszowickim 38

Śledz z piklowaną cebulą i kwaśną śmietaną 28

Talerz serów regionalnych z marynowaną śliwką, orzechami, miodem i żurawiną  48

Zupy

Zupa piwna z posypką z boczku 24

Zupa grzybowa  29

 

Sałaty

Sałata zielona z serem bundz, piklowaną gruszką i burakiem,winegret musztardowy, chipsy z batata 42

Mała sałata z piklami i musztardowym winegretem 16

Dania główne

Policzki z dzika gotowane w czerwonym winie, puree ziemniaczane, sałata z piklami 69

Filet z indyka z sosem żurawinowym, puree serowe, surówka z kiszonej kapusty  46

Maczanka - domowa bułka z szarpaną wołowiną, konfitura cebulowa, piklowana gruszka, ogórek kiszony 44

 

Grillowana kiełbasa z jelenia z konfiturą cebulową, pikle, pieczywo 39

Pierogi z wędzonym pstrągiem i bryndzą, siano z pora  46

Filet z pstrąga z puree z kalafiora, kaszą sorgo i konfiturą cytrynową 56

Wegańska fasola Piękny Jaś z sosem kokosowym, skorzonerą, kefirem i grzankami 43

Danie dziecięce

Stripsy z kurczaka w panko, duffinki, surówka z marchewki 30

Desery

Creme brulee 22

Śliwkowe crumble (śliwki zapiekane pod kruszonką) z gałką lodów waniliowych 22

Swieży daktyl z marcepanem 5

Ciasto dnia, codzienie świeżo wypiekane w naszej cukierni 16

Napoleon
naszej kuchni

Odpowiedzialnym za komponowanie kolorowego i pełnego smaku menu, jest Adrian Ferdek — który powrócił do nas po pięciu latach szkoleniowych wędrówek i objął stanowisko szefa kuchni w „Nowej Reformie”. Młody, pełen ambicji i smaku. Śledzi nowości na gastronomicznej scenie Polski i zagranicy, nie boi się przy tym zaglądać do starych zakurzonych książek kucharskich — czerpać z nich inspiracje i zaskakiwać nas swoimi kreacjami.

Szef kuchni
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe