Nowa Reforma otwarta jest od czwartku do niedzieli w godzinach:
Poniedziałek . . . . . Zamknięte
Wtorek . . . . . . . 12:00-22:00
Środa . . . . . . . .12:00-22:00
Czwartek . . . . 12:00 - 22:00
Piątek . . . . . . 12:00 - 22:00
Sobota . . . . . . 12:00 - 22:00
Niedziela . . . . .12:00 - 18:00
Nowa Reforma - restauracja w samym sercu historycznego Krakowa.
Nowa Reforma to restauracja mieszcząca się w piwnicach XIV-wiecznej kamienicy przy ulicy św. Anny 3, w samym sercu historycznego centrum Krakowa. Nazwa lokalu nawiązuje do dawnego dziennika wydawanego pod tą samą nazwą, który ukazywał się w latach 1893-1928 w suterenie tejże kamienicy.
Podawane przez nas dania opierają się na "zreformowanej" kuchni staropolskiej.
Potrawy komponujemy z myślą o wszystkich - przeważają dania mięsne, ale zawsze mamy też pozycje wegetariańskie i wegańskie. Menu tworzymy sezonowo, wykorzystując świeże lokalne produkty.
Proponujemy Państwu specjalną selekcję trunków. Znajdzie się w nich wybór win morawskich, słoweńskich, mołdawskich. Nalewki autorskie. Zimą ogrzeją was grzane wina, piwa i miody. A latem proponujemy orzeźwiające bąbelki w postaci szprycerów.
Zwieńczeniem naszej karty są desery, klasyczne, wykwintne i zawsze świeże. Wyprodukowane od podstaw w naszej cukierni.
Przystawki
Tatar z polędwicy wołowej z majonezem szczypiorkowym, gorczycą, szprotką i jajkiem przepiórczym 47
Kurki na maśle z natką pietruszki 38
Talerz serów regionalnych z marynowaną śliwką, orzechami, miodem i żurawiną 48
Zupy
Zupa dnia - zapytaj obsługę 18
Zupa kurkowa 26
Sałaty
Sałata zielona z warzywami sezonowymi, wiejskim jajkiem i sosem szczypiorkowym 42
Dania główne
Filet z perliczki sous vide z sosem agrestowym, młode ziemniaki z koperkiem, ogórki z miętą 71
Jagnięce ragout z tłuczonymi ziemniakami, siano z pora, młoda kapusta na ostro z koperkiem 74
Maczanka po krakowsku - bułka z szarpaną wieprzowiną, konfiturą cebulową i ogórkiem kiszonym 38
Filet z kurczaka zagrodowego z sosem szczypiorkowym, fasolka szparagowa, smażone ziemniaki 46
Filet z pstrąga z pieczonym batatem i bobem, konfitura cytrynowo-morelowa z kafirem 58
Potrawka z soczewicy z pieczonym batatem, chipsy warzywne, surówka dnia 42
Danie dziecięce
Grillowany filet z kurczaka z frytkami i surówką z marchewki 30
Napoleon
naszej kuchni
Odpowiedzialnym za komponowanie kolorowego i pełnego smaku menu, jest Adrian Ferdek — który powrócił do nas po pięciu latach szkoleniowych wędrówek i objął stanowisko szefa kuchni w „Nowej Reformie”. Młody, pełen ambicji i smaku. Śledzi nowości na gastronomicznej scenie Polski i zagranicy, nie boi się przy tym zaglądać do starych zakurzonych książek kucharskich — czerpać z nich inspiracje i zaskakiwać nas swoimi kreacjami.