Nowa Reforma otwarta jest od czwartku do niedzieli w godzinach:

Poniedziałek . . . . . Zamknięte
Wtorek . . . . . . .12:00-22:00
Środa  . . . . . . . 12:00-22:00

Czwartek . . . . 12:00 - 22:00
Piątek . . . . . .  12:00 - 22:00
Sobota . . . . . . 12:00 - 22:00
Niedziela . . . . .12:00 - 18:00

Nowa Reforma - restauracja w samym sercu historycznego Krakowa.

Nowa Reforma to restauracja mieszcząca się w piwnicach XIV-wiecznej kamienicy przy ulicy św. Anny 3, w samym sercu historycznego centrum Krakowa. Nazwa lokalu nawiązuje do dawnego dziennika wydawanego pod tą samą nazwą, który ukazywał się w latach 1893-1928 w suterenie tejże kamienicy.

Maczanka po krakowsku z ogórkiem kiszonym, konfiturą z cebuli i piklowaną gruszką

Podawane przez nas dania opierają się na "zreformowanej" kuchni staropolskiej. 


Potrawy komponujemy z myślą o wszystkich - przeważają dania mięsne, ale zawsze mamy też pozycje wegetariańskie i wegańskie. Menu tworzymy sezonowo, wykorzystując świeże lokalne produkty. 

Proponujemy Państwu specjalną selekcję trunków. Znajdzie się w nich wybór win morawskich, słoweńskich, mołdawskich. Nalewki autorskie. Zimą ogrzeją was grzane wina, piwa i miody. A latem proponujemy orzeźwiające bąbelki w postaci  szprycerów. 

Zwieńczeniem naszej karty są desery, klasyczne, wykwintne i zawsze świeże. Wyprodukowane od podstaw w naszej cukierni.


Przystawki

Talerz serów: 3 rodzaje polskich serów z oliwkami, orzechami laskowymi, żurawiną, miodem podane ze świeżym pieczywem 38 

Tatar z polędwicy wołowej z majonezem szczypiorkowym, anchois, gorczycą, ogórkiem kiszonym i szalotką, podany ze świeżym pieczywem 49

Kaszanka ze “Starego Kleparza” z puree z gruszki i ogórkiem kiszonym, mini chałka  36 

Zupy

Żurek z kiełbasą z jelenia i wiejskim jajkiem 34

Barszcz czerwony z puree ziemniaczanym i kwaśną śmietaną  28 

 

Sałaty

Sałata z kozim serem, burakiem piklowanym, granatem i orzechami włoskimi 52 

Sałata z polędwicą wołową, pomidorami koktajlowymi, kaparami i szalotką 52  

Mała sałata z winegretem musztardowym 18 

Dania główne

Policzki wołowe w sosie z czerwonego wina, puree ziemniaczano-chrzanowe, mix sałat z musztardowym winegretem 86 

Filet z indyka w sosie z orzechów laskowych, ziemniaki w popiele, colesław z czerwonej kapusty  52 

Maczanka - domowa bułka z szarpaną wołowiną, konfitura cebulowa, piklowana gruszka, ogórek kiszony 44

Grllowana kiełbasa z jelenia z masłem szałwiowym, frytkami i omastą warzywną  59


 

Pstrąg pieczony w całości w maśle z ziemniakami pieczonymi i sałatką z pomidorów suszonych, pomidorów koktajlowych i oliwek  62

Kaszotto z kaszy pęczak z burakami, serem bundz, szczypiorkiem i nasionami goji  47

Gołąbki z kaszą kuskus i grzybami, sos kokosowy z pieczonymi warzywami  54

Danie dziecięce

Stripsy z kurczaka ,frytki, surówka z marchewki 30

Desery

Creme brulee 26

Śliwkowe crumble (śliwki zapiekane pod kruszonką) z gałką lodów waniliowych 28

Swieży daktyl z marcepanem 7

Ciasto dnia, codzienie świeżo wypiekane w naszej cukierni 20

Napoleon
naszej kuchni

Odpowiedzialnym za komponowanie kolorowego i pełnego smaku menu, jest Adrian Ferdek — który powrócił do nas po pięciu latach szkoleniowych wędrówek i objął stanowisko szefa kuchni w „Nowej Reformie”. Młody, pełen ambicji i smaku. Śledzi nowości na gastronomicznej scenie Polski i zagranicy, nie boi się przy tym zaglądać do starych zakurzonych książek kucharskich — czerpać z nich inspiracje i zaskakiwać nas swoimi kreacjami.

Szef kuchni
Ustawienia dostępności
Wysokość linii
Odległość między literami
Wyłącz animacje
Przewodnik czytania
Czytnik
Wyłącz obrazki
Skup się na zawartości
Większy kursor
Skróty klawiszowe