Nowa Reforma otwarta jest od czwartku do niedzieli w godzinach:
Poniedziałek . . . . . Zamknięte
Wtorek . . . . . . . 12:00-22:00
Środa . . . . . . . .12:00-22:00
Czwartek . . . . 12:00 - 22:00
Piątek . . . . . . 12:00 - 22:00
Sobota . . . . . . 12:00 - 22:00
Niedziela . . . . .12:00 - 18:00
Nowa Reforma - restauracja w samym sercu historycznego Krakowa.
Nowa Reforma to restauracja mieszcząca się w piwnicach XIV-wiecznej kamienicy przy ulicy św. Anny 3, w samym sercu historycznego centrum Krakowa. Nazwa lokalu nawiązuje do dawnego dziennika wydawanego pod tą samą nazwą, który ukazywał się w latach 1893-1928 w suterenie tejże kamienicy.
Podawane przez nas dania opierają się na "zreformowanej" kuchni staropolskiej.
Potrawy komponujemy z myślą o wszystkich - przeważają dania mięsne, ale zawsze mamy też pozycje wegetariańskie i wegańskie. Menu tworzymy sezonowo, wykorzystując świeże lokalne produkty.
Proponujemy Państwu specjalną selekcję trunków. Znajdzie się w nich wybór win morawskich, słoweńskich, mołdawskich. Nalewki autorskie. Zimą ogrzeją was grzane wina, piwa i miody. A latem proponujemy orzeźwiające bąbelki w postaci szprycerów.
Zwieńczeniem naszej karty są desery, klasyczne, wykwintne i zawsze świeże. Wyprodukowane od podstaw w naszej cukierni.
Przystawki
Carpaccio z podwędzanej gęsi z konfiturą z figi i serem Marszowickim 38
Śledz z piklowaną cebulą i kwaśną śmietaną 28
Talerz serów regionalnych z marynowaną śliwką, orzechami, miodem i żurawiną 48
Zupy
Zupa piwna z posypką z boczku 24
Zupa grzybowa 29
Sałaty
Sałata zielona z serem bundz, piklowaną gruszką i burakiem,winegret musztardowy, chipsy z batata 42
Mała sałata z piklami i musztardowym winegretem 16
Dania główne
Policzki z dzika gotowane w czerwonym winie, puree ziemniaczane, sałata z piklami 69
Filet z indyka z sosem żurawinowym, puree serowe, surówka z kiszonej kapusty 46
Maczanka - domowa bułka z szarpaną wołowiną, konfitura cebulowa, piklowana gruszka, ogórek kiszony 44
Grillowana kiełbasa z jelenia z konfiturą cebulową, pikle, pieczywo 39
Pierogi z wędzonym pstrągiem i bryndzą, siano z pora 46
Filet z pstrąga z puree z kalafiora, kaszą sorgo i konfiturą cytrynową 56
Wegańska fasola Piękny Jaś z sosem kokosowym, skorzonerą, kefirem i grzankami 43
Danie dziecięce
Stripsy z kurczaka w panko, duffinki, surówka z marchewki 30
Desery
Creme brulee 22
Śliwkowe crumble (śliwki zapiekane pod kruszonką) z gałką lodów waniliowych 22
Swieży daktyl z marcepanem 5
Ciasto dnia, codzienie świeżo wypiekane w naszej cukierni 16
Napoleon
naszej kuchni
Odpowiedzialnym za komponowanie kolorowego i pełnego smaku menu, jest Adrian Ferdek — który powrócił do nas po pięciu latach szkoleniowych wędrówek i objął stanowisko szefa kuchni w „Nowej Reformie”. Młody, pełen ambicji i smaku. Śledzi nowości na gastronomicznej scenie Polski i zagranicy, nie boi się przy tym zaglądać do starych zakurzonych książek kucharskich — czerpać z nich inspiracje i zaskakiwać nas swoimi kreacjami.